🎄 Eenvoudig & Snel Kerstmenu (3 Gangen)

Totale bereidingstijd: ± 60 minuten
Voor 4 personen

🥗 1. Voorgerecht — Romige Tomatensoep met Basilicum & Parmezaan

Klaar in: 15–20 minuten
Waarom ideaal? Licht, verwarmend, makkelijk vooraf te maken.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijn

  • 2 blikken tomatenblokjes

  • 250 ml groentebouillon

  • 100 ml kookroom

  • Handje verse basilicum

  • Parmezaan (rasp)

  • Olijfolie, peper, zout

Bereiding

  1. Fruit ui en knoflook in olijfolie.

  2. Voeg tomaten en bouillon toe en laat 10 min zacht koken.

  3. Pureer tot een gladde soep.

  4. Roer room en basilicum erdoor.

  5. Serveer met Parmezaan en vers brood.

🍗 2. Hoofdgerecht — Kipfilet met Romige Champignonsaus & Aardappelpartjes

Klaar in: 25–30 minuten
Waarom ideaal? Iedereen vindt het lekker, snel klaar, weinig gedoe.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets

  • 250 g champignons, in plakjes

  • 1 sjalot, fijn

  • 150 ml kookroom

  • 1 tl mosterd

  • 1 tl citroensap

  • 600 g aardappelpartjes (kant-en-klaar ovenklaar)

  • Boter/olie, peper, zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven en bak de aardappelpartjes volgens verpakking.

  2. Bak kipfilets goudbruin en gaar, haal ze uit de pan.

  3. Fruit sjalot en champignons in dezelfde pan.

  4. Voeg room, mosterd en citroen toe, laat 5 min indikken.

  5. Leg de kip terug in de saus en verwarm nog even mee.

  6. Serveer met de aardappelpartjes en eventueel een frisse salade.

🍰 3. Dessert — Snelle Kerst Tiramisu met Speculaas

Klaar in: 10–15 minuten (plus koeltijd)
Waarom ideaal? Geen oven, weinig werk, maar héél feestelijk.

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone

  • 200 ml slagroom

  • 2 el suiker

  • 1 tl vanille-extract

  • 150 g speculaasjes

  • 1 kopje koffie (afgekoeld)

  • Cacaopoeder

Bereiding

  1. Klop slagroom, suiker en vanille luchtig.

  2. Meng met mascarpone tot een gladde crème.

  3. Doop speculaasjes kort in koffie en leg in een schaal.

  4. Verdeel de helft van de crème erover.

  5. Herhaal met een tweede laag speculaas + crème.

  6. Bestuif met cacao en laat minstens 1 uur opstijven.

🌟 Extra tips voor een stressvrije kerst

  • Maak de soep en tiramisu een dag van tevoren.

  • Bak de aardappelpartjes pas op het laatste moment, dan blijven ze krokant.

  • Voeg aan de champignonsaus eventueel wat tijm of peterselie toe voor extra smaak.

  • Serveer een simpele salade: rucola + kerstomaten + balsamico.