Totale bereidingstijd: ± 60 minuten
Voor 4 personen
Klaar in: 15–20 minuten
Waarom ideaal? Licht, verwarmend, makkelijk vooraf te maken.
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijn
2 blikken tomatenblokjes
250 ml groentebouillon
100 ml kookroom
Handje verse basilicum
Parmezaan (rasp)
Olijfolie, peper, zout
Fruit ui en knoflook in olijfolie.
Voeg tomaten en bouillon toe en laat 10 min zacht koken.
Pureer tot een gladde soep.
Roer room en basilicum erdoor.
Serveer met Parmezaan en vers brood.
Klaar in: 25–30 minuten
Waarom ideaal? Iedereen vindt het lekker, snel klaar, weinig gedoe.
4 kipfilets
250 g champignons, in plakjes
1 sjalot, fijn
150 ml kookroom
1 tl mosterd
1 tl citroensap
600 g aardappelpartjes (kant-en-klaar ovenklaar)
Boter/olie, peper, zout
Verwarm de oven en bak de aardappelpartjes volgens verpakking.
Bak kipfilets goudbruin en gaar, haal ze uit de pan.
Fruit sjalot en champignons in dezelfde pan.
Voeg room, mosterd en citroen toe, laat 5 min indikken.
Leg de kip terug in de saus en verwarm nog even mee.
Serveer met de aardappelpartjes en eventueel een frisse salade.
Klaar in: 10–15 minuten (plus koeltijd)
Waarom ideaal? Geen oven, weinig werk, maar héél feestelijk.
250 g mascarpone
200 ml slagroom
2 el suiker
1 tl vanille-extract
150 g speculaasjes
1 kopje koffie (afgekoeld)
Cacaopoeder
Klop slagroom, suiker en vanille luchtig.
Meng met mascarpone tot een gladde crème.
Doop speculaasjes kort in koffie en leg in een schaal.
Verdeel de helft van de crème erover.
Herhaal met een tweede laag speculaas + crème.
Bestuif met cacao en laat minstens 1 uur opstijven.
Maak de soep en tiramisu een dag van tevoren.
Bak de aardappelpartjes pas op het laatste moment, dan blijven ze krokant.
Voeg aan de champignonsaus eventueel wat tijm of peterselie toe voor extra smaak.
Serveer een simpele salade: rucola + kerstomaten + balsamico.